Hieronder volgt een paar voorbeelden van werkzaamheden aan gitaren en informatie over snaren vervangen en het afstellen van een (bas)gitaar.


Vervangen van een 5 standen schakelaar

De oude schakelaar van een Stratocaster was stuk en is daarom vervangen.

DSC_0864

DSC_0865


Repareren
Pizo element

Van een Takamine semie-akoestische gitaar werkte het Pizo element niet meer. Er bleek een kabelbreuk vlak bij de soldeeraansluiting van het Pizo element te zitten.

DSC_0860

De versterker met de toon- en volume regelingen bleek nog goed te functioneren.

DSC_0861Vervangen slagplaat Ibanez RG350

Van deze Ibanez was de slagplaat gescheurd door een val. De glimmende slagplaat is vervangen door een gelamelleerde slagplaat.

DSC_1739

DSC_1740

Herzien elektronica Guild basgitaar

De oorspronkelijke elektronica zag er onbetrouwbaar uit en is al diverse keren slecht gerepareerd. De volledige bedrading is vervangen.

DSC_1724

DSC_1720

DSC_1723


Snaren vervangen


De snaren dienen op een goede manier op de stemmechanieken bevestigd te worden.
knip de snaar ongeveer 5 cm voorbij het stemmechaniek af
pak het uiteinde van de snaar vast met een platbektang

DSC_0769

maak vervolgens een scherpe knik

DSC_0771 DSC_0772

steek het omgebogen stuk in het gat van het stemmechaniek en let erop dat snaar netjes opgewonden wordt

DSC_0773


De snaar zal na het spannen 2 of 3 maal om de as gewikkeld zijn. Gebeurt het vervangen van de snaren niet zorgvuldig, dan blijft de gitaar niet goed op stemming.

DSC_0767

tuners michael kelly detail

DSC_0768

De snaren gaan langer mee, als deze na het spelen schoongemaakt worden met een pluisvrije doek. Door zweet en vuil slaan de snaren sneller dood; gevolg een dof klinkende gitaar.


Afstellen van de hals


De hals moet correct afgesteld staan om 'zwaar' spelen te voorkomen. Bij een te rechte hals zullen de snaren eerder kletteren tegen de hals, waardoor een zoemend geluid ontstaat. Tevens valt het geluid dood. Een hals moet iets krom staan, dit kan je controleren door met je vinger achter de eerste fret in te drukken en de tweede vinger achter de laatste fret op de hals. Bij de twaalfde fret moet er een kleine ruimte zijn ( 0,5 mm) tussen de bovenkant van de fret en de snaar.


Afstellen van de snaarhoogte


De juiste snaarhoogte is moeilijk vast te stellen. Bepaalde gitaristen willen een lage snaarhoogte, anderen willen liever een hogere snaarhoogte. De hoogte van de snaren wordt ingesteld met de zadels op de brug. Veelal wordt bij verstelbare zadels gebruik gemaakt van een inbus sleuteltje.

zadelsAfstellen van de intonatie


Dit betekent dat de gitaar octaaf zuiver afgesteld wordt. Dit gebeurt door middel van het nauwkeurig afstellen van de horizontale positie van de zadels op de brug.
Bij een slechte intonatie klinkt een E akkoord laag op de hals goed, maar als deze op de 12e fret wordt gepakt klinkt dit akkoord niet zuiver.


Krakende potmeters


Na verloop van tijd kunnen de potmeters van de volume- en toonregeling gaan kraken. Om dit probleem op te lossen ondergaan de potmeters drie behandelingen:
de contacten worden gereinigd met Kontakt 60
de contacten worden gespoeld met Kontakt WL
de contacten worden gesmeerd met Kontakt 61

Kontakt sprays


Er komt een tijd dat het reinigen, spoelen en smeren niet meer helpt, dan zullen de potmeters uiteindelijk vervangen moeten worden.


Brommend of krakend geluid

Een goede afscherming van uw gitaar of bas is noodzakelijk om hinderlijke brom en krakende bijgeluiden te voorkomen. Door een afdoende afscherming en/of bedrading toe te passen is uw instrument weer brom- en kraakvrij.

Pasted Graphic


De element holte is voorzien van koperfolie, waardoor in combinatie met de afgeschermde slagplaat een constructie ontstaat die ongevoelig is voor stoorsignalen, afkomstig van dimmers, TL buizen en mobiele telefoons.


Vervangen elementen


Wilt u graag andere elementen in uw instrument, dan is dat uiteraard mogelijk. Een goed element geeft een betere toon en zal minder bijgeluiden zoals brom geven.