Net zoals bij een auto is onderhoud van uw buizenversterker noodzakelijk, zodat deze in tip top conditie blijft.


Gebruik de standby schakelaar

Als de versterker voorzien is van een standy schakelaar, maak hier dan ook gebruik van.

Standby

Bij het inschakelen van de versterker zullen de buizen alleen de gloeispanning krijgen. Bedien na 30 seconden (liefst langer) de standby schakelaar waardoor de hoge spanning ingeschakeld wordt.
Indien de standby tijd niet in acht genomen wordt, zal een veel te hoge stroom door de buis gaan vloeien, waardoor deze eerder stuk kan gaan.


Vervoer


Vervoer de buizenversterker na een gig alleen als de buizen afgekoeld zijn. Doe je dat niet, dan kunnen de buizen stuk gaan. Laat de versterker 10 minuten of liefst langer afkoelen. Een afgekoelde buizenversterker kan best wel tegen een stootje als deze vervoerd wordt.


Bias


De ruststroom instelling (bias) van de eindbuizen dient regelmatig gecontroleerd en eventueel bijgeregeld te worden. Bij nieuwe buizen is een controle iedere maand raadzaam. Zitten de buizen er wat langer in dan kan een periode van 6 maanden aangehouden worden.

De bias kan te laag of te hoog ingesteld zijn. Is de bias te laag, dan is de versterker te koud afgeregeld. De versterker klinkt letterlijk kil, dun en afgeknepen.
Door een te hoge bias zal de buis sneller slijten, de versterker staat dan te warm afgeregeld. Nu is het zo dat een warm ingestelde bias een goed klinkende versterker oplevert.

In de praktijk zal bij een correct ingestelde bias het vermogen van de buis op 70% van zijn maximaal vermogen ingesteld worden. De in te stellen ruststroom is dus afhankelijk van de spanning op de buis. Hoe hoger de spanning, hoe lager de in te stellen ruststroom.

Door het verloop en slijtage van de buizen is de bias niet stabiel, vandaar dat een regelmatige controle van de bias instelling noodzakelijk is.
Op het einde van de levensduur van de buizen zullen deze toch echt eens vervangen moeten worden. Het resultaat is echter een fris klinkende versterker vol dynamiek!


Potmeters

De potmeters kunnen na een bepaalde tijd problemen geven, waardoor luid gekraak hoorbaar is en/of het geluid kan wegvallen.

Potentiometer

Door deze schoon te maken kan dit probleem verholpen worden, zie Reparatie gitaren. Bij deze klus zullen tevens de connectoren een schoonmaak beurt krijgen. Door corrosie en vuil ontstaat er een slechte contactverbinding, waardoor de versterker minder betrouwbaar is.