Iedereen heeft wel eens wensen bij zijn dierbare versterker. Denk daarbij aan een effect send/return, een master volume, een instelbare biasregeling of een toon aanpassing.


Effect send - return


Een effect send - return is handig bij het gebruiken van stomp boxes (trapdozen) of studio effect apparatuur. Deze modificatie wordt na de voorversterker buizen aangebracht, waardoor een overstuurd signaal opgewekt door de versterker naar een delay of chorus geleid wordt.
Als het signaal eerst door een stomp box gaat en dan pas naar de ingang van de versterker en deze laat oversturen krijg je bijvoorbeeld geen mooie galm (reverb) of echo (delay) geluiden. Het klinkt dan erg geforceerd.

FX

Aanbeveling: gebruik een gebufferde send/return. De send heeft dan een lage uitgangsimpedantie en de return een hoge ingangsimpedantie. Daardoor wordt het gitaar signaal niet aangetast.


Mastervolume

Het liefst willen we de voorversterker en eventueel de fasedraaier buizen oversturen, waardoor een goed klinkende vervorming gekregen wordt. Echter om het volume een beetje in toom te houden, wordt het signaal naar de eindversterker buizen getemperd door het aanbrengen van een master volume potmeter.

mastervolume

Bij een push/pull versterker wordt vaak een fasedraaier toegepast. Indien de master volume na de fasedraaier gemonteerd wordt (PPIMV = Post Phase Inverter Master Volume) kan deze ook nog overstuurd worden.


Instelbare biasregeling

Een goede instelling van de ruststroom (bias) van de eindbuizen is belangrijk. Vaak is een versterker voorzien van een niet instelbare bias. Het is raadzaam voor een goede werking van je versterker en je portemonnaie dat de bias instelbaar is.
Bij gematchte buizen (gesorteerd naar een vrijwel gelijke ruststroom) kan een enkelvoudige bias regeling al voldoende zijn.
Bij de modificatie zullen tevens 1 Ohm weerstanden in serie met de kathode van de eindbuis gemonteerd worden, waardoor het afregelen van de bias in de toekomst eenvoudiger is.


Toon aanpassing

Het kan zijn dat je nog wensen hebt over het geluid van de versterker, bijvoorbeeld meer of minder bas, midden of hoog.
Meer versterking (gain) voor een vettere oversturing kan wellicht tot je wensen zijn.

Denk eraan dat andere type luidsprekers van Celestion of Jensen voor een andere karakter van de toon ook tot de mogelijkheden behoren. Denk daarbij aan alnico of ceramische luidsprekers. Ceramische luidsprekers geven een meer heldere toon.
Kijk eens op de site van Jensen daar kan je verschillen tussen de typen luidsprekers horen.